ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ

Σπόροι

Προϊόντα Θρέψης - Λίπανσης

Βιολογικά βοηθητικά
ανάπτυξης φυτών
Φυτοπροστασία

 

ΧΗΜΙΚΑ

A ύλες βιομηχανίας τροφίμων
 
 

  

 
Αρτοποιΐας - Ζαχαροπλαστικής

Άμυλο καλαμποκιού
Το άμυλο καλαμποκιού (γνωστό και ως κορν φλάουρ ή καλαμποκάλευρο, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα, στις παιδικές τροφές, στις σάλτσες κλπ.

Γλουτένη σίτου
Πρόκειται για μια φυσική φυτική πρωτεΐνη που προέρχεται από
επεξεργασία αλεύρων σίτου. Είναι μια πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών
με επίπεδο πρωτεΐνης 75% -85 %. Στην αρτοποιία, ενισχύει τη διόγκωση
του προϊόντος και του προσδίδει ομοιογενή υφή. Η γλουτένη σίτου, όχι
μόνο βελτιώνει την εσωτερική ποιότητα του προϊόντος, αλλά παράλληλα αυξάνει την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, προσδίδοντάς του, με τον τρόπο αυτό, μεγαλύτερη θρεπτική αξία.

Νιφάδες πατάτας (πουρέ)
Οι νιφάδες πατάτας είναι η πιο σημαντική μορφή των αφυδατωμένων
προϊόντων πατάτας. Οι αφυδατωμένες νιφάδες πατάτας παρασκευάζονται πιέζοντας παρασκευασμένο πουρέ πατάτας σε έναν ξηραντήρα τυμπάνου, ο οποίος στη συνέχεια, σε μορφή φύλλου, μπορεί να διαλυεται και να αλέθεται στην απαιτούμενη πυκνότητα. Οι νιφάδες πατάτας μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει πουρέ πατάτας. Επίσης χρησιμοποιούνται σε εμπορικώς διαθέσιμα προϊόντα, όπως στιγμιαίο πουρέ πατάτας, κροκέτες, διάφορα είδη ζυμαρικών και προκατασκευασμένων σνακ. Ως πυκνωτικό, ενισχύουν τα κρεμώδη επιδόρπια, τις σάλτσες και τις σοκολάτες γάλακτος. Όπως και άλλα προϊόντα αφυδατωμένης πατάτας, οι νιφάδες πατάτας παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ψημένων αγαθών.

Ηλιόσποροι
Ο καρπός του ηλίανθου και ειδικότερα ο αποφλοιωμένος, χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο στη διατροφή μας αλλά και στην αρτοποιία γενικότερα. Έχοντας ευχάριστο άρωμα και γεύση, είναι παράλληλα και μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, καθώς περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και ακόρεστα λιπαρά. Ο καρπός χαρακτηρίζεται από το μέγεθος και κατηγοριοποιείται ανάλογα. Το μεγάλο μέγεθος χρησιμοποιείται ωμό ή αλατισμένο και καβουρδισμένο μαζί με το κέλυφος σαν σνακ,ενώ το μικρο μέγεθος χρησιμεύει ως ζωοτροφή και ιδιαίτερα ως τροφή πουλιών. Το μεσαίο μέγεθος που μας ενδιαφέρει είναι αυτό που χρησιμοποιείται συνήθως ωμό και αποφλοιωμένο, σαν συστατικό τροφίμων με βασική χρίση στην αρτοποιία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλεσμένο η μη, μέσα στη ζύμη κατά την παρασκευή πολύσπορων άρτων, καθώς επίσης σαν επικάλυψη π.χ. σε κριτσίνια.

Λιναρόσπορος
Είναι ένας σπόρος που προέρχεται από τη Μεσοποταμία και
καταναλώνεται στη χωρά μας από το 5000 π.Χ. Πρόκειται για
σημαντικότατη πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και είναι πλούσιος σε

αντοξειδωτικά και βιταμίνη Ε. Χρησιμοποιείται σε μίγματα σπόρων
δημητριακών, μέσα στη ζύμη στην παρασκευή πολύσπορων
αρτοσκευασμάτων και σε δημητριακά πρωινού. Είναι ιδιαίτερα
διαδεδομένος ως επικάλυψη σε είδη αρτοποιίας ενώ μπορεί να
χρησιμοποιηθεί και αλεσμένος σαν αλεύρι.

Ασκορβικό οξύ
Ασκορβικό οξύ, φυσικό συστατικό που απαντάται στα περισσότερα
φρούτα και λαχανικά. Σαν πρόσθετο τροφίμων λειτουργεί ως
αντιοξειδωτικό και σαν βελτιωτικό αλεύρου. Το μετά Νατρίου
άλας χρησιμοποιείται στην βιομηχανία κατεργασίας κρέατος σαν
αντιοξειδωτικό.

Διττανθρακικό νάτριο
Πρόκειται για την γνωστή σε όλους, σόδα φαγητού. Βασική εφαρμογή
είναι σαν ρυθμιστής οξύτητας και σαν διογκωτικό σε προϊόντα αρτοποιΐας ζαχαροπλαστικής.

Κιτρικό οξύ
Το κιτρικό οξύ καθώς και άλατα του, έχει παρουσία σε κάθε ζωντανό
οργανισμό σαν μέρος της μεταβολικής δραστηριότητας, στα
εσπεριδοειδή, στο ακτινίδιο, στη φράουλα και σε πολλά άλλα φρούτα.
Παράγεται για εμπορική χρήση με ζύμωση μελάσας. Εχει ευρύ πεδίο
χρήσης στη βιομηχανία τροφίμων ως μέσο οξινισης, ελέγχου της
οξύτητας, ενώ παράλληλα υποβοηθάει την αντιοξειδωτική δράση (δεν
δρα σαν αντιοξειδωτικό) και συνεισφέρει στην ανάδειξη της γεύσης και
του αρώματος των προϊόντων.

Κομμί γκουάρ
Κομμί γκουάρ, φυσικό προϊόν που προκύπτει από την επεξεργασία
των καρπών του θάμνου γκουάρ, (βιολογική ονομασία: Cyamopsis
tetragonolobus). Έχει ευρεία χρήση σαν πηκτικό, σταθεροποιητής και
γαλακτωματοποιητής.

Κομμί Ξανθάνης
Κομμί Ξανθάνης, προϊόν ζυμώσεως μελάσας και ζάχαρης από το βακτήριο Xanthomonas Campestris, με εφαρμογή στην βιομηχανία τροφίμων και όχι μόνο σαν πηκτικό, σταθεροποιητής και γαλακτωματοποιητής.

Προπιονικό ασβέστιο
Προπιονικό ασβέστιο, συντηρητικό για προϊόντα αρτοποιΐας,
ζαχαροπλαστικής έναντι μούχλας. Σαν συντηρητικό μπορεί να
χρησιμοποιηθεί μαζί με ζυγή αρτοποιΐας αφού έχει αμελητέα επίδραση σε αυτή.

Σορβικό κάλιο
Πρόκειται για το άλας του σορβικού οξέως, με χρήση ως συντηρητικό
τροφίμων. Είναι υδατοδιαλυτο και προστατεύει από μούχλα και ανάπτυξη ζυμομυκήτων σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων όπως τυριά, αλλαντικά αέρος, παρασκευάσματα γιαούρτης, κρασί, σαλάτες και αναψυκτικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του η σε συνδυασμό με βενζοικο νάτριο. Αποδίδει καλύτερα σε όξινες συνθήκες pH 5-6.


Τροποποιημένο άμυλο
Το άμυλο είναι ένας πολυσακχαρίτης ο οποίος αποτελείται από δεκάδες
χιλιάδες μόρια γλυκόζης, που ενώνονται σε σπειροειδή και διακλαδισμένη αλυσίδα. Συναντάται σε πολλές τροφές φυτικής προέλευσης όπως είναι η πατάτα, το ρύζι, τα δημητριακά, η ταπιόκα.
Μια από τις κυριότερες ιδιότητες του αμύλου είναι η ζελατινοποίηση,
μια διαδικασία κατά την οποία ένα αιώρημα αμύλου θερμαίνεται σε
νερό ορισμένης θερμοκρασίας (56-60 C), το νερό εισδύει στα μόρια της
αμυλόζης και της αμυλοπηκτίνης με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του ιξώδους και τη μετατροπή του αιωρήματος σε γέλη (gel).
Το τροποποιημένο άμυλο, το οποίο δεν είναι γενετικά τροποποιημένο
τρόφιμο, προέρχεται από επεξεργασία του αρχικού αμύλου, είτε με
φυσικές, είτε με ενζυματικές, είτε με χημικές μεθόδους, με στόχο την
αλλαγή των ιδιοτήτων του φυσικού αμύλου ώστε να ζελατινοποιείται σε
διαφορετική θερμοκρασία (εν θερμώ ή εν ψυχρώ) έχοντας ταυτόχρονα
καλύτερη σταθερότητα σε μηχανικές κατεργασίες (π.χ. ανάδευση) ή σε
αλλαγές θερμοκρασίας (π.χ. ψύξη απόψυξη) λόγω της ισχυρότερης
δέσμευσης του νερού (αποφυγή συναίρεσης).

 
   

2014 Greenco

 3 χλμ. Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Χαλάστρας | Τηλέφωνο: +30 2311 801100, +30 2311 801190 | customer-service@greenco.gr